marți, 2 aprilie 2013

Ştiaţi că… (1)


Ştiaţi că… există ceva mai important decât să ne simţim bine?


“Dacă te simţi bine, fă-o!” “Important este să vă simţiţi amândoi bine!” “Cum te-ai simţit?” Cât de cunoscute şi de usuale sunt expresiile amintite! … Astăzi, trăim într-o generaţie care pune foarte mare accent pe simţuri şi pe a se simţi bine.

Există ceva în noi care ne spune că trebuie să căutăm ceea ce ne aduce satisfacţie şi plăcere. Astfel, acasă, la şcoală, la serviciu, pe stradă, în excursii şi în biserică, pentru majoritatea, cel mai important lucru este să se simtă bine. Este important pentru sănătatea noastră şi pentru relaţiile noastre. Este important pemtru binele nostrum şi mesajul acesta prinde foarte uşor. Mass-media, psihologii, pedagogii, filmele, firmele şi mulţi alţii ne spun zilnic că trebuie să ne simţim. Astfel, copiii ajung să facă doar ce le place, creştinii doar ce le place, cetăţenii ţarii doar ce le place, soţii doar ce le place, cetăţenii ţarii doar ce le place, creştinii doar ce le place etc. problema însă nu se opreşte aici. Astăzi, tot mai mult, ni se spune şi în ce condiţiine vom simţi bine. Nu vă este străin faptul că vom fi bine dacă vom mânca ceea ce ne recomandă ei, dacă vom vorbi la telefonul care ne recomandă ei, dacă vom conduce maşina promovată de ei, dacă vom bea sucul inventat şi produs se ei, dacă vom pleca în vacanţă unde ne trimit ei etc.

Omul care nu are altceva decât ceea ce îi oferă societatea, este foarte uşor de derutat şi de acaparat. Dacă nu sunt atenţi şi creştinii pot fi induşi în eroare. Creştinul are însă o şansă extraordinară întru-cât el are şi Scriptura. Dacă vom privi în Scriptură, vom constata că au fost oameni care s-au simţit bine. Fie că vorbim de timpuri străvechi, fie că vorbim de vremuri noutestamentare, au existat oameni care s-au simţit bine şi care ne-au împărtăşit secretul vieţii lor. Pe de altă parte, vom constata cu surprindere că oamenii respective nu au trăit pentru propria plăcere şi pentru plăcerea lui Dumnezeu, pentru a împlini planul lui Dumnezeu în viaţa lor. Din numărul acestora fac parte, de fapt, toţi eroii credinţei.


Probabil că şi Noe a avut planuri mari pentru viaţa lui, dar a renunţat cu bucurie la toate, de dragul de a împlini planul Creatorului. Credeţi că a procedat correct sau a greşit? Crfedeţi că a regretat vreodată? Credeţi că ne-ar sfătui să facem altceva decât a făcut el? Gândiţi-vă puţin la Avraam. Şi el a avut planuri măreţe. Este logic că s-ar fi simţit mult mai bine dacă rămânea într-o societate dezvoltată decât în corturi. Spre surprinderea multora, el a ales să asculte de Dumnezeu. Credeţi că a greşit? Ce credeţi că ne-ar îndemna el să facem? Nu mă îndoiesc de faptul că şi lui Iosif i-ar fi plăcut fi plăcut să rămână acasă, în grija tatălui. Dumnezeu însă are alte planuri cu viaţa lui, planuri care iniţial nu îl fac să se simtă bine. Iosif însă le accept şi urmează planurile stăpânului. Oare a procedat corect? Bănuiţi ce sfat ar oferi tinerilor contemporani? V-aţi gândit vreodată că Daniel şi-ar fi propus să plece captive în Babilon? Cu siguranţă, el s-ar fi simţit bine să rămână acasă şi să conducă naţiunea lui Israel. Planul Domnului este însă unul mai mare şi putem spune cu certitudine, mai bun. Sunt convins că Maria ar fi fost mulţumită şi s-ar fi simţit bine să se căsătorească cu Iosif şi să aibă de familie normal. Planul lui Dumnezeu pentru ea a fost însă deosebit şi mult mai frumos.

(Viorel Iuga - "Exista ceva mai frumos")

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu