marți, 4 octombrie 2011

comentariu pentru Galateni 5:16- 25:

16. Zic, dar: umblati carmuiti de Duhul si nu impliniti poftele firii pamantesti.
17. Caci firea pamanteasca pofteste impotriva Duhului, si Duhul impotriva firii pamantesti: sunt lucruri potrivnice unele altora, asa ca nu puteti face tot ce voiti.
18. Daca sunteti calauziti de Duhul, nu sunteti sub Lege.
19. Si faptele firii pamantesti sunt cunoscute si sunt acestea: preacurvia, curvia, necuratia, desfranarea,
20. inchinarea la idoli, vrajitoria, vrajbile, certurile, zavistiile, maniile, neintelegerile, dezbinarile, certurile de partide,
21. pizmele, uciderile, betiile, imbuibarile si alte lucruri asemanatoare cu acestea. Va spun mai dinainte, cum am mai spus, ca cei ce fac astfel de lucruri nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.
22. Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia,
23. blandetea, infranarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege.
24. Cei ce sunt ai lui Hristos Isus si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei.
25. Daca traim prin Duhul, sa si umblam prin Duhul.

Urde Denisa Andreea

Viata credinciosului este caracterizata de o continua lupta. Inima si mintea lui sunt un "teren de lupta" pentru firea pamantesca si Duhul Sfant. Dupa parerea mea un om care declara ca se increde in Hristos ca Domn al lui, care este botezat in apa si cu Duhul Sfant, inca mai poate sa faca fapte ale firii pamantesti. Poate este greu de crezut lucrul acesta, dar acel crestin care se declara pubilc crestin are nevoie de partasie cu Duhul Sfant, pentru ca daca "traim in Duhul, sa si umblam in Duhul."(Gal 5:25)

Primele lucruri ale firii pamantesti pe care Pavel le spune sunt preacurvia, curvia, necuratia si desfaranarea (Gal 5:19). Acestea sunt foarte grave din cauza ca "vin din interior" (Iuliu Centea) si un simplu gand pe care un credincios il are cu privire la poftirea unei persoane persoane de sex opus (si in zilele noaste nu numai) este impotriva roadei Duhului Sfant. Mass-media, computerul, reclamele afisate pe strada (afisuri), mentalitatea societatii noastre si pana si legile din Parlament spun ca a pofti in vederea pacatului sexual este in regula. De aceea si pentru un crestin este foarte greu sa faca fata ispitei sexuale la nivelul gandirii (mai mult la fete) si la nivelul vazului (mai mult la baieti) si apoi ca nivelul faptelor ca: flirt, navigare pe site-uri pornografice, masturbare si chiar actul sexual. Ma inspaimant cand ma gandesc ca sunt conducatori ai bisericilor din intreaga lume care comit astfel de fapte, dintre care am omis: adulterul.

Credinciosul este deci asaltat de aceste oferte tentante de pacatuire, dar exista Duhul Sfant la polul opus, sunt site-uri care ne ajuta sa scapam de ganduri murdare, sunt consilieri, sunt parinti si aturaje potrivite pentru o educare sanatoasa din punct de vedere sexual; si nu in ultimul rand este biserica ce ne da invataturi vlare despre cum sa ne ferim de aceste lucruri groaznice si urate din punct de vedere biblic sau crestinesc. Deci Duhul rodeste in noi, daca umblam in El, infranarea poftelor(Gal 5:23).

Inchinarea la idoli si vrajitoria sunt porniri ale carnii (firii pamantesti) ale fiecaruia dintre noi(Gal 5:20 a). Orice lucru care ne intrerupe (ne impedica sa avem partasie) partasia cu Dumnezeu sau lucrul/persoana pe care iubim mai mult decat partasia cu El, este o o inchinare la idoli. De exemplu cand daca eu imi iubesc mama sau prietena mai mult decat pe Dumnezeu, si anume petrec atat de mult timp cu acea persoana incat nu mai am timp pentru Dumnezeu, sau fac compromisuri pentru acele persoane. Dar se pare ca computerul, TV-ul si chiar treburile zilnice ne pot 'fura' usor atentia de la Cuvantul lui Dumnezeu. In ce priveste varajitoria se pare ca a ajuns deja o joaca sa stii ce ti se va intampla maine, sa vezi care iti este prsoana potrivita, uitandu-te la potrivirile dintre zodii, si chiar sa mergi la medium, la clarvazator ca sa te ajute in probleme personale, sau sa pupi icoana sau crucea fara sa iti pese ca in Biblie scrie "sa iubesti pe fratele tau" (Exod 20). Ichinarea la idoli este un pacat.

Indemnurile Duhului Sfant ne ajuta sa ne infranam acelar lucruri/persoane care se interpun in partasia noastra cu Dumnezeu,iar puteare Lui ne scapa de orice este legat de vrajitorie sau ocult; DACA IL LASAM S-O FACA. Biserica, de exemplu poate fi un loc unde ne apropiem de Dumnezeu, unde ne hranim sufletele din paratasia cu El si cu fratii; dar activitatile bisericesti (grupuri de lauda si toate celelate) ne pot distrage atentia de la Dumnezeu si sa ne concentram doar de obiceiuri sau pe exaltarea sentimentelor.
Alte fapte pamantesti sunt vrajbile, certurile, zavistiile, maniile, neintelegerile, certurile de partide, dezbinarile si pizmele. Ca si credinciosi, stim ca toate aceste fapte nu sunt bune si ca nu ar trebui sa le facem, dar se pare ca ne certam repede cand mai multi factori ca si stresul de sevici/ scoala, ipocrizia oamenilor, rautatea si nedreptatea care ni se arata ne duc la frustrare nervii nostrii cedceaza, enervandu-ne unii pe altii si spunand vorbe care ranesc (omoara- Matei 5: 21-26), omorandu-i pe cei din jur (Matei 5:22).

Totusi certurile si uciderile se pot evita prin "ingaduirea celorlalti in dragoste" sau "sa traim in dragosate dupa cum si Hristos ne-a iubit si S-a dat pe sine pentru noi" (Efeseni 5:2). Duhul Sfant poate sa rodeasca in noi dragostea, pacea, indel;iunga rabdare, bunatatea si facerea de bine punand dorintele noastre firesti pe cruce, si atunci cand suntem provocati sa vorbim urat si chiar sa actionam intr-un mod violent, ar trebui sa ne gandim ce rani adanci vom cauza in interiorul celor pe care-i vom jigni, sa fim constienti ca nu ne putem controla la manie si astefel sa apanam, daca se poate, conflictul, sau pur si siplu sa incheiem discutia (schimband subiectul sau parasind locul facand ceva pentru scoala, de exemplu). Ma bucur ca am gasit un verset prin care sa demonstrez ca pentru lume si pentru eul nostru roadele Duhului Sfant "sunt o nebunie ... dar pentru noi, care suntem pe calea mantuirii, este puterea lui Dumnezeu" (1 Corinteni 1:18); si mult: "firea pamantesca pofteste impotriva Duhului, si Duhul impotriva firii pamantesti" (Galateni 5:17 a). De multe ori ni se pare irational sa nu ne enervam, sa nu raspundem la provocarile celorlalti, sa nu spunem o vorba urata, dar Duhul ne spune sa este irational "sa ne jucam cu pacatul" (Proverbe 14:9 a). Mi-am amintit inca doi factori negativi care ne pot face sa pacatuim, si anume: deceptia (mai ales cand e vorba de cei apropiati) si insuccesele (notele proaste, facerea de boacane sau neimplinirea personala).

Avand in vedere ca si crestinul, ca orice am are multe probleme si multe provocari de-a lungul vietii, si el incearca sa scape de ele printr-o metoda sau alta. O metoda ar fi sa se uite la televizor, sa navigheze pe net... sau sa se "drogheze" cu bauturi acoolice... Desi pare imposibil, chiar si pentru un crestin un pahar de vin este foarte tentant. Lacomia este un pacat ce ne impinge sa facem tot felul de lucruri irationale, unul din ele ar fi sa exageram cu mancatul. Imbuibarea procedeaza la fel ca lacomia de avere: "cu cat am mai mult, cu atat sunt mai fericit", desi Eclesiastrul spune ca nu ne putem bucura si bea fara Dumnezeu (Eclesiastrul 3:12- 13), deoarece El ni le-a dat. Satan profita cand vede ca boi suntem flamanzi si insetati sufleteste atragandu-ne atentia asupra lucrurilor firesti, dar adevarata implinire se poate gasi doar in relatia pe verticala (relatia oamului cu Dumnezeu).

Dupa parerea mea relatia cu Dumnezeu si partasia cu oamenii care te conduc la El este singura si cea mai buna metoda ca un crestin sa aiba roade bune, precum: dragostea, pacea, bunatatea, autocontrolul, facerea de bine, indeplunga rabdare si celelalte mentionate in Galateni 5: 22- 23, oricat de irationale sunt pentru lume, pentru Satan si pentru omul nostru cel vechi.

God bless us and help to live like He wants, because He knows better and He wants us only good. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu