joi, 27 iunie 2013

Tu trebuie să şti cine eşti în Hristos!

tu-trebuie-sa-sti-cine-esti-in_hristos 
Tu trebuie să şti cine eşti! Matei 4 şi Luca 4 vorbesc despre ispitirea lui Isus în pustie. Unul dintre cele mai extraordinare aspecte ale acestei ispitiri a fost că Satan a început două din cele trei ispitiri cu cuvintele “Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu”. Mulţi oameni nu îşi dau seama de ceea ce înseamnă asta.Adevărata ispită a fost încercarea lui Satan de a-L face pe Isus să se îndoiască de identitatea Lui.Exact în acelaşi fel i-a atacat şi pe Adam şi Eva. Şarpele i-a spus Evei că dacă va mânca din fructul interzis, va deveni ca Dumnezeu (Gen 3:5) Adevărul este că Eva a fost deja ca Dumnezeu, dar ea nu a ştiut asta. Primul Adam a păcătuit, pentru că nu a ştiut cine era cu adevărat. Al doilea Adam, Isus, nu a păcătuit, pentru că a ştiut cine era. Aţi cunoaşte identitatea în Hristos, este una din cele mai bune apărări pe care le poţi avea împotriva ispitei.

 Isus tocmai L-a auzit pe Tatăl Lui spunându-I într-o voce audibilă :”Acesta este Fiul Meu preaiubit în care îmi găsesc plăcerea! (Matei 3:17)

A existat deasemenea un semn vizibil de la Dumnezeu când Duhul Sfânt s-a coborât peste Isus în formă de porumbel. Isus a trebuit să îşi ancoreze credinţa în ceea ce Tatăl i-a spus că este. Dar imediat Satan a venit la El spunându-I: “Dacă eşti Fiul lui Dumenzeu, porunceşte ca pietrele acestea să se facă pâini” (Matei 4:3)

Adevărata ispită nu a fost niciodată transformarea pietrelor în pâine, ci a fost încercarea lui Satan de a-L manipula pe Isus ca să se îndoiască de Cuvântul Tatălui şi să facă ceva ca să dovedească că El este Fiul lui Dumnezeu. Satan a încercat să găsească şi să exploateze orice nesiguranţă în Isus.

Când ai fost copil, sunt sigur că cineva la un moment dat te-a preseat să te facă să faci o prostie. Adevărată provocare nu a fost dacă tu poţi să nu să o faci acel lucru ci dacă îţi era teamă să o faci. E trist să spun, dar mulţi dintre noi am făcut ceva care ne-a rănit şi ne-a adus ruşine doar ca să dovedim că nu ne temem. Tot ce am reuşit să facem a fost să demonstrăm că ne era teamă de dezaprobarea lor atât de mult încât nu am mai vrut să facem ceea ce era corect. De fapt răspunsul care nu era bazat pe frica trebuia să fie acela de a ne continua drumul, siguri pe ceea ce suntem, câştigând respectul prin caracterul nostru mai degrabă decât prin performanţele noastre.

Satan l-a presat pe Isus – “Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, dacă ceea ce ai auzit de la Tatăl printr-o voce audibilă chiar este adevărat, atunci demonstreaz-o, şi transformă pietrele în pâini”. Transformarea unei pietre în pâine, nu ar fi fost un păcat. Ar fi fost păcat dacă Isus s-ar fi îndoit de cuvintele pe care Tatăl le-a declarat despre cine este El, prin a avea mai multă încredere în ceea ce un miracol ar putea spune despre El. Trebuie să şti cine eşti, dacă vrei să învingi ispita. Nu contează ce formă va lua ispita lui Satan, toate aceste ispite sunt direcţionate ca să îţi cauzeze indoala cu privire la cine eşti tu.

Este de asemenea important să înţelegem că toate ispitele îşi au rădăcina în egoism. De fapt, egoismul nostru este adevăratul câmp de luptă a lui Satan. Isus l-a deposedat de putere acum 2000 de ani, aşa că singura cale prin care ne poate păcăli este prin dorinţele noastre egoiste. Biblia ne spune exact care sunt ele în 1 Ioan 2:16 “Căci tot ce este în lume: pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume.”

Şi în Iacov 1:14 citim: ”Ci fiecare este ispitit când este atras de pofta lui însus şi momit”

Satan nu este fără limite, minciună (înşelătoria) este singura lui arma. Tot ce poate el, este să ne înşele, să ne facă să ne gândim dacă într-adevăr Dumnezeu poate împlini sau nu vieţile noastre. Fiecare ispită a vrăjmaşului este împachetată într-o formă de poftă a cărnii, poftă a ochilor şi mândria vieţii (lăudăroşia vieţii). Dar toate sunt dorinţe care există ca să ne momească şi să ne facă să ne îndoim că Dumnezeu va veni în întâmpinarea nevoilor noastre. Egoismul este întotdeauna terenul de luptă favorit al diavolului, şi când egoismul face regulile în viaţa noastră, deschidem uşa spre comploturile lui înşelătoare.

Nu poţi fi ispitit dacă nu te-ai gândit prima dată. Toate ispitele sunt legate de ceea ce gândim. Deci dacă îţi controlezi gândurile, vei controla ispitele. Acesta este un adevăr simplu dar profund. Este motivul pentru care majoritatea oamenilor cad în ispită. E ca şi cum o femeie nu vrea să rămână însărcinată, dar continua să întreţină raporturi sexuale fără nici o măsură de contracepţie. Mai devreme sau mai târziu va rămânea însărcinată. Gândindu-te la lucruri greşite destul timp, mai devreme sau mai târziu vei cădea în păcat când vei fi ispitit.

Filipeni 4:8 spune: “Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.”

Ispita va veni, dar este greu pentru diavol să te înşele dacă mintea ta este umplută cu aceste lucruri. Satan poate lucra doar cu ceea ce deja tu i-ai dat, aşa că nu-i da nici un spaţiu în mintea ta. Vei fi în stare să eviţi multe ispite cu care te confrunţi dacă vei pune asta în practică.

Cuvântul este puternic – foloseşte-l. Isus a ripostat faţă de fiecare ispită a diavolului cu Cuvântul. Gândeşte-te la asta, Isus era Cuvântul, şi tot ceea ce El a spus a venit din Scriptură şi a fost mai mult decât suficient ca să Îl mustre pe diavol. El a spus “Este scris” şi apoi a citat Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă a fost important pentru Isus să citeze Cuvântul lui Dumnezeu, cu atât mai important este pentru noi să facem acelaşi lucru. Trebuie să cunoaştem Cuvântul lui Dumnezeu ca să putem învinge eficient ispita. Aceasta vine în legătură cu ceea ce spuneam la început, tu trebuie să fi pregătit, nu poţi cita un verset, dacă nu l-ai învăţat, şi dacă nu există putere în ceea ce şti şi înţelegi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu