luni, 10 iunie 2013

Programul dispensaţiilor (6)

Câteva observaţii:


A. Prin toate aceste ere oamenii sunt salvaţi numai prin credinţa în Isus Hristos şi numai prin harul lui Dumnezeu. Cei din Vechiul Testament au fost mântuiţi pentru că ei credeau în Cel ce avea să vină să-i mântuie, iar cei din Noul Testament se uitau spre Cel ce déjà a venit şi a murit ca să-i mântuie.

B. NU trebuie confundat Vechiul Testament (Legea, Deut 6:25) cu Noul Testament (Harul, Ro 3:20).

C. Etica Vechiului Testament nu este acceaşi cu etica Noului Testament. Noi suntem sub Noul Testament. Astfel că etica din Vechiul Testament, cu toate reguluile ei, nu ni se aplică. Exemplu: poligamia, slavia, blestemele din psalmi şi nu numai.

De aceea noi credem că toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu, atât Vechiul Testament, cât şi Noul Testament dar nu toată Scriptura este egal de folos. Pentru noi astăzi este mult mai de folos cartea Efeseni decât Levitic, măcar că amândouă sunt la fel de inspirate de Duhul Domnului. Avem Revelaţie progresivă dar nu şi inspiraţie progresivă.

D. Niciodată nu trebuie confundaţi evreii, neamurile şi Biserica lui Dumnezeu. Sunt 3 lucruri distinct. Ba mai mult, Biserica lui Dumnezeu nu este formană din evrei plus neamuri, ci ea este format din copii lui Dumnezeu care Îi slujesc Lui îtr-un duh nou. Pavel spune în 1 Cor 10:9 “să nu fiţi pricină de păcătuire nici pentru iudei, nici pentru greci, nici pentru Biserica lui Dumnezeu.”

E. Promisiunile şi blestemele date evreilor ca etnie nu trebuiesc spiritualizate pentru Biserică. Ele nu sunt valabile pentru Biserică. Ex: Sabatul – nimeni nu ne ucide cu pietre…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu