Învăţătorii falşi, predicatorii care duc creştinii pe căi greşite şi Christoşi mincinoşi au existat dintotdeauna. Dar se pare că numărul lor nu se împuţinează, ci dimpotrivă, iar aceştia nu încetează să facă adepţi.
Ce rămâne neschimbat sunt metodele prin care aceştia îi înşeală pe oameni. Iar pastorul Tim Challies a decis ca, pe blogul său, să prezinte şapte dintre cele mai cunoscute metode de înşelăciune spirituală, astfel încât credincioşii sinceri să nu mai fie păcăliţi.
Un predicator fals este interesat să fie pe placul oamenilor. Prin urmare, un asemenea predicator va face complimente, va spune lucruri care să îi liniştească pe credincioşi, chiar dacă un mesaj mustrător, la nevoie, sau un adevăr evidenţiat ar fi mai benefice pe termen lung pentru credincioşi.
Un predicator fals este foarte critic faţă de oamenii credincioşi din Biblie şi faţă de greşelile lor. În timp ce un astfel de predicator critică, scopul lui este să submineze importanţa mesajelor acelor eroi biblici şi să atragă atenţia asupra sa şi a mesajului său.
Un predicator fals predică despre propriile cunoştinţe şi învăţături. Tot din cauza cultului personalităţii, un predicator fals deturnează atenţia oamenilor de la înţelepciunea pe care o oferă Dumnezeu, la adevărul pe care el însuşi îl consideră corect.
Un predicator fals eşuează în a prezenta esenţa mesajului Bibliei şi se pierde în detalii. Tendinţa aceasta a fost un obicei pe care Însuşi Iisus l-a condamnat, în vremea fariseilor, care impuneau o serie de reguli neînsemnate, în loc de ascultarea faţă de cuvintele lui Dumnezeu.
Un predicator fals pune mare accent pe logică şi elocvenţă, deşi uneori doctrina lor este greşită. Aspectul şi manifestarea unui predicator nu ar trebui să schimbe atenţia de la esenţa mesajului său. Deşi are o putere de convingere foarte mare, un asemenea predicator prezintă mai degrabă minciuni.
Un predicator fals este mai interesat să aibă adepţi decât să îi ajute pe oameni. Acesta este un semn important de a identifica un asemenea farsor, deoarece ajutorarea efectivă şi sinceră a celor din jur nu poate fi falsificată.
Manipularea se poate traduce în foloase materiale, bani sau obiecte, pe care predicatorul le cere de la cei care îl urmează, explică Tim Challies, pe blogul său.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu