sâmbătă, 1 septembrie 2012

6 reguli pentru o bună soluționare a conflictului marital


Scriptura ne îndeamnă cu claritate la a ne iubi partenerul de viață și de cele mai multe ori viața cuplului creștin poate că indică o astfel de realitate. Se întâmplă însă că între cei doi vor apărea și divergențe, neînțelegeri, conflicte. Nu înseamnă că nu ne mai iubim. Nu înseamnă că nu mai suntem creștini. Nici nu înseamnă că suntem mai răi decât ceilalți… Sunt pasaje normale de viață, ce pot fi datorate unei multitudini de factori, cum ar fi diferențele individuale, așteptările nerealiste ori necomunicate sau pur și simplu imperfecțiunile și defectele pe care fiecare ființă umană le poartă cu sine. Cel mai important lucru este ca, în această aventură în care am pornit împreună, să identificăm cea mai bună cale de rezolvare a conflictului și să fim gata să ne facem partea. După ieșirea din ”criză” vom fi mai puternici, mai uniți, mai finisați și mai aproape de ceea ce Dumnezeu a intenționat pentru viața noastră de familie.

Am văzut care sunt lucrurile pe care trebuie să le evităm cu orice preț în încercarea de a ne rezolva disensiunile dintre noi. Astăzi ne vom opri la 6 lucruri care vor facilita, cu siguranță, o bună comunicare între cei doi parteneri, ducând către o mai rapidă și mai satisfăcătoare rezolvare a conflictului:

1.Stabiliți, de comun acord, un moment potrivit pentru discuție, atunci când amândoi aveți libertatea de a discuta și când niciunul nu este obosit sau flămând. Dacă este necesar, planificați întâlnirea. Este foarte important ca amândoi să fiți pregătiți în egală măsură pentru a asculta și pentru a vorbi.

2.Nu vă așteptați ca partenerul dumneavoastră să vă citească gândurile. Încercați să exprimați ceea ce gândiți și ceea ce simțiți. Abordați problemele pe rând, discutând strict problema la care v-ați oprit.

3.Păstrați în minte faptul că dorința voastră este de a identifica problema și de a găsi căi de a o rezolva. Scopul nostru este de a lucra la diferențele dintre noi, să ajungem la un numitor comun și să comunicăm, nicidecum să rănim sentimentele celuilalt.

4.Încercați să ascultați ceea ce vă spune partenerul dumneavoastră. A auzi nu e totuna cu a asculta și a înțelege. Atunci când nu sunteți convins, încercați să vă asigurați că ați înțeles corect ce vă spune celălalt.

5.Nu repuneți pe tapet probleme apărute și rezolvate în trecut. Dacă știți că ceva îl supără pe partenerul dumneavoastră, nu atingeți acel subiect. Nu veți face decât să îi răniți sentimentele și va fi tot mai dificil ca discuția să fie una calmă.

6.Când ambele părți și-au exprimat sentimentele, v-ați înțeles unul pe celălalt și ați ajuns la o soluție, argumentația se încheie. Sfatul nostru: un sărut și împăcare!

Nu este ușor să trecem peste astfel de dificultăți, dar cu siguranță este imposibil pe o altă cale. Farmecul vieții de familie vine tocmai din faptul că fiecare dintre cei doi se vor implica activ în viața celuilalt, afectându-i personalitatea, ajutându-l să devină în fiecare zi un om mai bun, cu un caracter și cu o inimă mai aproape de Dumnezeu. Ce putem face? Să ne iubim, să punem preț pe celălalt și să tratăm relația dintre noi ca pe o prioritate… Să fim gata să plătim prețul schimbării sau al compromisului pozitiv de dragul celui iubit și de foarte multe ori să învățăm a ne recunoaște greșelile, spunând simplu și cu sinceritate:
Iartă-mă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu