marți, 29 mai 2012

Iertare nemeritata


Va recomand, cu toata caldura, sa cititi cartea "Crestinul ateu'" de Craig Groeshel. Am scris un pasaj care mi-a placut extrem de mult. Sper sa va fie si voua de folos. :* <3



Imi place sa cred ca sunt un sofer bun. Pana acum nu am fost niciodata oprit pentru depasirea vitezei.

In schimb, odata am fost oprit de un politist pentru ca imi expirase numarul de la masina. Am incercat sa-l induiosez privindu-l rugator, dar degeaba. Si-a scos pixul si mi-a dat amenda.

Cateva saptamani mai tarziu, m-am prezentat la instanta de judecata a abaterilor din trafic. Nu stiu daca ati avut vreodata de-a face cu aceasta instanta, dar e ceva de-a dreptul umilitor. Judecatorul a intrat in sala si a aruncat o privire spre noi, gloata calcatorilor de lege. S-a indreptat spre masa lui si si-a luat in stapanire "tronul", acolo sus, deasupra muritorilor de rand. Ori de cate ori rostea un nume, persoana respectiva se ridica de pe banca unde satea si se apropia de masa lui. Unul dupa altul, invinuitii isi prezentau justificarile elaborate, incheind toti cu aceeasi concluzie: "Nu a fost vina mea, Onorata Instanta, si in consecinta nu ar trebui sa platesc aceasta amenda."

Si de fiecare data judecatorul proclama, fara exceptie, ca trebuie sa-si plateasca datoria.

In sfarsit, a venit si randul meu. "Domnul GROW-shell, va rog sa poftiti in fata."

In timp ce strabatea incaperea, am auzit soptinduse in jurul meu" Asta nu e pastorul de la Life Church?"

Ba tocmai el, prins cu mana-n sac.

Judecatorul m-a privit un moment, apoi m-a intrebat tare si raspicat:" Asadar... dumneavostra ce aveti de spus?"

Mi-am plecat privirea, rusinat. Am raspuns incet, aproape in soapta: " Am condus cu numarul expirat."

Judecatorul si-a indreptat spatele pe tron. M-a privit sever si m-a intrebat, de data asta pe un ton mai animat: " Ce ati spus?!"

De parca nu ar fi destul de neplacut ca trebuie sa platesc amenda. Acum o sa ma mai si umileasca, m-am gandit. Mi-am ridicat ochii ca sa-l privesc si am constatat ca avea o expresie amabila, cu spancenele ridicate si gura intredeschisa. Privirea sa parea sa ma indemne: Hai, te rog, ajuta-ma un pic.

L-am privit drept in ochi, mi-am indreptat spatele si mi-am inaltat capul, cu curaj. "Da, Onorata Instanta. M-ati auzit bine. Eu... sunt vinovat."

" Spune-mi ce s-a intamplat", a spus simplu.

I-am explicat, clar si succint. " Imi pare foarte rau, Onorata Instanta, sunt doar un idiot. Nu am nicio scuza. Am uitat pur si simplu sa-mi reinnoiesc numarul."

Exact ce dorea sa auda. "Scuzati-ma, ati spus ca sunteti idiot?"

Am incuviintat.

"Sunteti un idiot vinovat?", m-a intrebat cu o privirea care imi dadea de inteles: Tine-o tot asa. Nu m-am putut abtine sa nu zambesc. Era de-a dreptul amuzant.

A rostit, clatinand din cap cu emfaza: " Sunt convins ca va pare foarte rau pentru gresala dumneavoastra."

L-am imitat, clatinand din cap la fel de teatral. " Da, domnulule. Ceea ce am facut e gresit. Foarte gresit. Si imi pare rau. Foarte rau. Sunt vinovat."

Din nou, tocmai ce dorea sa auda. Judecatorul a proclamat pe un ton ironic si raspicat, ca sa-l auda toti cei prezenti: "Avem aici o persoana vinovata, intr-o incapere plina de oameni nevinovati. Trebuie sa-l dau afara cat mai repede pe acest idiot vinovat, ca nu cumva sa-i corupa pe ceilalti. Craig Groeschel, sunteti liber sa plecati. Nu trebuie sa platiti amenda. Ati fost iertat."

Iu-huuuuu! Am dansat de fericire tot drumul pana la masina.

Acum haideti sa revedem scena. Eram vinovat? Sigur ca da. Meritam sa fiu pedepsit? Da. Dar a trebuit sa-mi platesc gresala? Nu! De ce? Pentru ca judecatorul s-a indurat de mine. Nu primisem ceea ce meritam. Fusesem iertat. Exact la fel procedeaza si Dumnezeu cu noi. Daca suntem "in Hristos", El nu ne da ceea ce meritam pentru pacatele nostre. In Isaia 43:25, Dumnezeu spune: " Eu, Eu iti sterg faradelegile pentru Mine, si nu-Mi voi aduce aminte de pacatele tale."

E adevarat ca oamenilor buni le se intampla si lucruri rele. Dar istoria lui Isus este vestea buna pe care o poate primi cineva. Lui I s-au intamplat lucruri rele tocmai pentru ca noi, ceilalti, sa putem avea parte de lucruri bune. De obicei ma grabesc sa intreb de ce s-a intamplat un lucru rau. Insa rareori ma intreb de ce m-o fi binecuvantat Dumnezeu cu un lucru bun. Adevarul este ca oamenii ca mine si ca tine, pacatosi care merita sa moara, au parte si de lucruri bune.

Daca treci chiar acum printr-o mare suferinta, adu-ti aminte de povestea lui Iov. Cu toate ca a suferit enorm, la sfarsit, Dumnezeu l-a binecuvantat mai mult decat si-ar fi putut inchipui vreodata. Ma rog ca El sa faca la fel cu tine. Orice s-ar intampla, noi toti putem fi recunoscatori pentru ca nu ne da intotdeauna ceea ce meritam. Cand vine vorba de pacatele noastre, ma bucur din toata inima ca Dumnezeu nu este corect.

(Craig Groeshel)

luni, 28 mai 2012

Ascultarea de Dumnezeu


Faptele Apostolilor 5:29
"Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni!"


John Kenneth Galbraith, in autobiografia sa, ilustreaza devotamentul lui Emily Gloria Wilson, menajera familiei sale.

<< A fost o zi obositoare si am rugat-o pe Emily sa raspunda la telefoane in timp ce eu dormeam si sa nu ma trezeasca. La putin timp dupa aceea sunat telefonul. Lyndon Johnson de la Casa Alba.
"As dori sa vorbesc cu Ken Galbraith. Sunt Lyndon Johnson."
"Doarme, domnulue presedinte, m-a rugat sa nu-l deranjez."
"Trezeste-l, as dori sa vorbesc cu el."
"Nu domnule presedinte, eu lucrez pentru el, nu pentru dumneavoastra. Va va suna imediat ce se trezeste."

Cand l-a sunat pe presedinte, acesta era incantat.
"Spune-i acelei femei ca as dori sa lucreze la Casa Alba."



1 Imparati (1 Regi) 17:13
 << Ilie i-a zis: "Nu te teme, intoarce-te si fa cum ai zis. Numai, pregateste-mi intai mie, cu untdelemnul si faina aceea, o mica turta si adu-mi-o; pe urma sa faci si pentru tine si pentru fiul tau. >>

Urmatoarea scrisoare a fost gasita langa o pompa veche, care oferea singura speranta de abea apa pe un drum foarte lung si rar umblat de-a lungul Deserului Amargosa din Nevada: " Aceasta pompa este in stare de functionare la fel de buna la in iunie 1932. I-am pus pus o ventuza noua care ar trebui sa dureze 5 ani, dar garnitura se usuca si trebuie intai sa fie amorsata. Sub piatra aceea alba am ingropat o sticla cu apa, feritade soare. Este suficienta apa pentru amorsarea pompei, dar nu e indeajuns daca vrei sa bei tu intai. Pune un sfert din apa ca sa se amorteasca garnitura, apoi restul in pompa si invarte manivela cu toata puterea. Vei obtine apa. Pompa nu a secat niciodata. Ai incredere. Dupa ce vei bea, umple sticla si pune-o la loc pentru urmatorul calator.

P.S. Nu bea tu primul. Pune intai in pompa, apoi vei avea cata apa iti doresti.

Keith Miller si Bruce Larson, Limita aventurii.

sâmbătă, 26 mai 2012

Duhul Sfant si Scriptura


" Atunci cand Duhul Sfant atinge corzile inimii unui om, el spune ca niciodata nu i s-au potrivit asa bine cuvintele pe care le-a auzit de la amvon. Un astfel de om spune ca niciodata nu s-a simtit asa de pacatos; niciodata nu a simtit ca are asa mare nevoie de Salvator. Un astfel de om spune ca niciodata nu a simtit o nevoie mai urgenta sa ia o decizie de schimbare din temelie a vietii, pentru a fi pe placul lui Dumnezeu. Dintr-o data vrea sa asculte ceea ce Dumnezeu are sa-I spuna si vrea sa se conformeze cerintelor Lui, pentru a fi mantuit. Vrea dintr-o data mai mult ca oricand sa se aiba bine cu Dumnezeu. Singurul care poate aceasta lucrare este Duhul Sfant." (Marius Tripon - "Pasune pentru miei", vol 3)


               Texte binecuvantate

Iata cateva texte biblice care au ajutat la trezirea, mangaierea sau consacrarea unor barbati de seama ai credintei:

Romani 3.24-25 l-a scapat de William Cooper de la sinucidere.

Evanghelia dupa Luca 15.11-24 l-a oprit pe Moorehouse sa se impuste.

Romani 1.17 l-a facut pe Luther eroul reformatiei.

Evanghelia dupa Matei 3.7 l-a determinat pe Bunyan sa doreasca si sa caute mantuirea.

Romani 13.13 l-a oprit pe Augustin de pe caile pacatului si l-a facut sa se predea Domnului.

Isaia 54.2 a dat lui William Carrey viziunea misiunii in strainatate.

Evanghelia dupa Matei 28.18-20 l-a facut pe David Livingstone sadevina misionar.

Psalmul 81.10 l-a determinat pe Georg Müller sa devina "Parintele orfanilor".

Evanghelia dupa Ioan 17.3 a dat curaj neinfricat lui John Knox.

1 Ioan 5.4 l-a facut cuceritor pe William Penn.

2 Timotei 1.12 a ajutat pe Michael Faraday sa razbeasca prin toate.


(Petru Popovici - "Mai multa lumina")

Totul este pregatit pentru cei care cred


De ce ne este atat de greu sa credem ca faptele bune sunt pregatite din 'nainte si ca rasplatirea este pregatita pentru noi in cer? De ce e chiar atat de greu sa intelegem ca exista un scop in orice lucru care ni se intampla?

Isus i-a zis: "Nu ti-am spus ca, daca vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?"(Ioan 11:40)

Atitudine de robi:
De multe ori ne comportam ca niste oameni robiti de pacate, plini de poveri, de amaraciune, suntem plini de rani nevindecate in suflete cand noi de fapt marturisim fie prin cantare, fie prin crezul nostru ca suntem oameni liberi, eliberati de toate aceste poveri.

Ne uitam de multe ori identitatea, uitam ca Dumnezeu ne indentifica cu Fiul Lui (Ro 6). Dar trebuie sa ne amintim si noi asta zi de zi:" Tot asa si voi insiva socatiti-va morti fata de pacat, si vii pentru Dumnezeu, in Isus Hristos, Dommul nostru" (Romani 6:11).

Uitam bunatatea si dreptatea Celui care ne-a salvat. Mereu trebuie sa ni se aduca aminte ca suntem iubiti si ca avem valoare.

Suntem de prea multe ori furati de tot ce e in jurul nostru, dezamagiti de noi insine si de alti oameni. Avem impresia ca Dumnezeu ne lasa singuri intr-o lume plina de ispite, de incercari. Parca nu mai avem nicio sansa de a fi remediati, parca doar noi suntem cei care sufera..

Cu totii am trecut prin astfel de stari; stari de indoiala. Trebuie sa fim constienti ca "profesorul tace in timpul testului", si pacatul de care suferim cu adevarat in aceste imprejurari este necredinta.

Necredinta ne face sa fim pasivi deoarece atunci cand nu crezi intr-un premiu nu te lupti ca sa-l castigi.

Iar confortul nu produce caractere. Stam in canapeaua noastra, uitandu-ne la Tv sau facem doar lucrurile care sa ne faca noua viata mai confortabila, dar uitam un singur detaliu: sa petrecem timp de calitate cu Dumnezeu, sa ne lasam invatati de El si calauziti de Duhul Sau. De multe ori aceasta implica un sacrificiu pentru egoul nostru, un atac la confortul propriei persoane. 

Asteptam ca Dumnezeu sa faca totul, in timp ce noi ne ocupam de ale noastre.. Dar nu observam cat de nefericiti devenim? si cu cat muncim mai mult pentru noi, cu atat parca avem mai putin; ca mai putina placere ne aduce tot ce am stans cu truda? Dar atunci cand ai facut un cadou sau ai investit in fericirea altora cu toata inima ta, nu-i asa ca ai simtit ca ai facut ceva cu adevarat important, cu adevarat maret?

Atunci Isus a zis ucenicilor Sai: "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze. (Mat.16:24)

Confortul este unul din lucrurile la care trebuie sa renuntam daca dorim sa avem o relatie sanatoasa cu Dumnezeu si cu cei din jur. Caci datorita confortului se cultiva egoismul, rautatea, invidia, chiar necredinta, lenea, minciuna si multe altele.

Dumnezeu e gelos, El ne doreste dedicati total Lui. Caci Domnul Dumnezeul tau este un foc mistuitor, un Dumnezeu gelos. (Deut.4:24)

Si mare binecuvantare este gelozia Ta, Dumnezeule!

Caci ei (parintii) in adevar ne pedepseau pentru putine zile, cum credeau ei ca e bine; dar Dumnezeu ne pedepseste pentru binele nostru, ca sa ne faca partasi sfinteniei Lui. (Evr.12:10)

duminică, 20 mai 2012

Lucruri adunate


Dumnezeu vrea ca tu sa stii:

… ca esti iubit astazi pentru toate minunile pe care le aduci în aceasta lume prin simplul fapt ca esti tu însuti. Greu de crezut, ca esti atât de special în ochii lui Dumnezeu, nu-i asa? Totusi esti – si nu pentru ceea ce ai facut, ci pentru cine esti. Esti propria creatie a lui Dumnezeu, o expresie a Divinitatii în forma umana. (Alex Suciu)

De aceea, pentru ca ai pret în ochii Mei, pentru ca esti pretuit si te iubesc, dau oameni pentru tine, si popoare pentru viata ta. [Isaia 43:4]


Preotii si ritualurile sunt doar carje pentru viata infirma a sufletului.
Doua lucruri sunt imposibile: a vedea cu ochii pe Dumnezeu, si a-I povesti dragostea :)
(Berbece Cristian)


Alex Suciu:

  • Viata este o cladire. Ea se cladeste cu migala zi de zi, de-a lungul anilor. Fiecare lectie noua ce o invatam pune o caramida in cladirea ce se inalta inlauntrul nostru. Fiecare experienta, fiecare atingere a unei alte vieti asupra noastra, fiecare influenta care ne influenteaza, fiecare carte pe care o citim, fiecare conversatie pe care o avem, fiecare actiune a oricarei zile, adauga ceva la cladirea noastra invizibila.
  • Nu lasa teama de esec, confortul propriu, opiniile celor din jur sau orice altceva sa te tina departe de lucrarea unde, Christos te-a chemat :) 
  • Ce s-ar intampla daca …Dumnezeu nu si-ar face timp sa ne binecuvinteze astazi deoarece noi nu ne-am facut timp sa-I multumim ieri? 
  • …Dumnezeu ne-ar lua maine toate cartile sacre, deoarece noi nu le-am citit azi? …Dumnezeu nu ne-ar mai trimite nici un mesaj deoarece noi nu Il ascultam intotdeauna? 
  • …Dumnezeu nu ar mai fi trimis pe Fiul Sau, deoarece noi credem ca putem plati pretul pacatului nostru...? 
  • …Dumnezeu nu ne-ar mai iubi deoarece noi nu-i iubim pe cei din jurul nostru? …Dumnezeu nu ne-ar auzi pe noi azi deoarece noi nu L-am ascultat pe El ieri? …Dumnezeu ar raspunde rugaciunilor noastre asa cum ii raspundem noi Lui atunci cand El ne cheama in lucrarea Sa?
  • …Dumnezeu ne-ar indeplini dorintele dupa cum suntem noi de dispusi de a trai pentru El?

Slava Domnului ca : "Bunatatile Domnului nu s-au sfârsit, îndurarile Lui nu sunt la capat". Plangerile lui Ieremia 3:22

"Eu nu ma sfiesc sa zic ca sunt indragostit de Dumnezeu. Isus Il descrie in asa fel incat sa ma indragostesc de El." (Iosif Ton)


Astept sa se intample minuni pentru ca Il cred pe Domnul Isus. Il cred totalmente! Tot ce m-a invatat e adevarat. El Isi tine Cuvantul. Impregneaza-ti mintea cu Cuvantul Lui si vei vedea ca e posibil, pentru ca Duhul Sfant face imposibilul posibil. (Iosif Ton)


"O scoala mai grea aduce note mai rele dar mai multa invatatura, nu?" (Urde Denisa Andreea)



duminică, 13 mai 2012

"Am uitat..."


Si voi n-ati primit un duh de robie, ca sa mai aveti frica; ci ati primit un duh de infiere care ne face sa strigam: "Ava!, adica: Tata!" (Romani 8:15)

In revista "Reader's Digest", un colaborator povestea despre matusa Rudy si unchiul Arnie, care, dupa cinci ani de incercari nereusite de a avea copii, au hotarat sa adopte un baietel. Spre surpriza lor, la scurt timp dupa adoptie, matusa Rudy a ramas insarcinata si apoi a dat nastere unui baiat. Intr-o zi cand cei doi aveau 8, respectiv 9 ani, pe cand povestitorul se afla in vizita la matusa Rudy, o femeie din vecini a trecut pe acolo. Privindu-i pe copii jucandu-se, vecina a intrebat: " Care este baiatul tau Rudy ?" "Amandoi" i-a raspuns ea. Dar interlocutoarea a insistat: " Da, dar care este cel adoptat?" Matusa Rudy nu a ezitat. Intr-un moment de inspiratie, ea s-a uitat tinta la vecina ei si i-a zis: " A uitat ..."